Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Το σημάδεμα της Βασίλισσας.


Την άνοιξη που το μελίσσι έχει ακόμα λίγα πλαίσια, είναι κατάλληλη εποχή να σημαδέψουμε την Βασίλισσα. Γιατί στα λίγα πλαίσια εντοπίσετε ευκολότερα πάρα όταν έχουμε 10 12 ή και παραπάνω.
Συνήθως βρίσκετε στα κεντρικά πλαίσια εκεί που υπαρχή ζέστη και χώρος για να γεννήσει. Δεν αποκλείουμε όμως κανένα σημείο. Αφού την εντοπίσουμε, χρησιμοποιούμε για ευκολία ένα μανταλάκι για να την εγκλωβίζουμε πρώτα.
 Το μανταλάκι μας επιτρέπει να περιορίσουμε την βασίλισσα εύκολα, γρήγορα και με σχετική ασφάλεια, ακόμα και αν φοράμε γάντια.


Μετά την μεταφέρουμε σε μια συσκευή σημαδέματος.
Την ακινητοποιούμε και με ένα ειδικό μαρκαδόρο την σημαδεύουμε στο πάνω μέρος του θώρακα.

Χρησιμοποιούμε άσπρο χρώμα όταν θέλουμε μόνο να ξεχωρίζει ή το ανάλογο χρώμα της χρονιάς για να προσδιορίσουμε και την ηλικία της.

Νομίζω ότι το σημαντικότερο είναι να ξεχωρίζει, η ηλικία καταγράφετε και με άλλους τρόπους (π.χ. χρωματιστή πινέζα στον γονοθάλαμο κ.α). Περιμένουμε λίγο να στεγνώσει το χρώμα και να μην μυρίζει άλλο. Υπάρχει κίνδυνος, αν αλλάξει η μυρωδιά της,
να μην την αναγνωρίσουν οι μέλισσες και να της επιτεθούν. Τέλος και μια ελαφριά με το καπνιστίρι και την επιστρέφουμε στο πλαίσιο απ όπου την αφαιρέσαμε.
Η μέθοδος που περιέγραψα είναι καλή για νέους μελισσοκόμους. Οι παλιοί είτε δεν χρειάζεται καν να την σημαδέψουν, είτε χρησιμοποιούν πιο εξειδικευμένες μεθόδους. Οι νέοι από την απειρία τους μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά, γιαυτό απλές και σίγουρες μεθόδους και ας είναι πιο χρονοβόρες.
Καλή επιτυχία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου