Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Πρόληψη σμηνουργίας με την χρήση Διαφράγματος Snelgrove.

εικόνα 1. Διάφραγμα Snelgrove


Η σμηνουργία είναι ένα πρόβλημα που αν δεν το καταστείλεις έγκαιρα, αποδυναμώνει τόσο πολύ την κυψέλη, που την κάνει μη παραγωγική.Το διάφραγμα Snelgrove είναι ένα διάφραγμα με παράλληλες εισόδους, που χωρίζει την κυψέλη σε μέρη με σκοπό να παραπλανήσουν της συλλέκτριες και να τις οδηγήσουν στους κάτω ορόφους, αποσυμφορίζοντας έτσι την όλη κατάσταση.  Με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνεις  την σμηνουργία.

Παρακάτω θα εξηγήσω αναλυτικά πως είναι και πως το χρησιμοποιούμε. Επειδή έχει σημασία να κάνουμε τους διάφορους χειρισμούς σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, έφτιαξα ένα μικρο πρόγραμμα για να μας διευκολύνει στον προσδιορισμό των ημερομηνιών.



Το διάφραγμα είναι μια σανίδα σε διάστασης ορόφου που περιμετρικά, και από τις δυο πλευρές έχουμε στερεώσει πηχάκια, δυο εκ. φάρδος και ένα εκ. ύψος. Στις τρεις πλευρές (αριστερά, δεξιά και πίσω) φτιάχνουμε πάνω και κάτω παράλληλα πορτάκια.Στην μέση ανοίγουμε μια τρύπα που την καλύπτουμε με στενή σήτα. Αυτή αφήνει την θερμότητα να ανέβει προς τον πάνω όροφο. Όπως φαίνεται στη εικόνα 2 το διάφραγμα έχει τρεις εξόδους (Α Β Γ)
εικόνα 2
και δυο εισόδους (α β). Υπάρχει και τρίτη είσοδος (γ) κάτω από την είσοδο (Γ), άλλα αυτή δεν χρησιμοποιείτε προς το παρόν.





Όταν λοιπόν την άνοιξη η κυψέλη φτάσει να είναι διώροφη, με 18 πλαίσια πληθυσμό απ’ τα οποία τα 11 γόνο, είναι πλέων καιρός να κάνουμε ενέργειες για την πρόληψη της σμηνουργίας πριν αυτή εμφανιστεί.
  
Αρχική κατάσταση

Θα χρειαστούμε ένα ακόμα όροφο και ένα βασιλοδιάφραγμα.
Ανοίγουμε την κυψέλη και ψάχνοντας για την βασίλισσα, ξεχωρίζουμε τα πλαίσια με γόνο και τα πλαίσια με πληθυσμό για να τα ανασυντάξουμε αμέσως μετά. Στον κάτω όροφο αφήνουμε την βασίλισσα σε ένα πλαίσιο γόνο και δυο πλαίσια με πληθυσμό. Συμπληρώνουμε με άδεια πλαίσιά. Τοποθετούμε βασιλοδιάφραγμα

και δεύτερο όροφο στον οποίο βάζουμε δυο πλαίσια γόνο, πέντε πλαίσια πληθυσμό και τρία άδεια. Τέλος τοποθετούμε τον τρίτο όροφο με τα υπόλοιπα πλαίσια γόνο (οκτώ) και συμπληρώνουμε δυο άδεια.

Μετά από τρις με τέσσερις μέρες, όταν θα έχουν εμφανιστεί βασιλοκέλια ορφάνιας στον επάνω όροφο, τοποθετούμε το διάφραγμα Snelgrove πανό από τον δεύτερο όροφο. Η πλευρά χωρίς είσοδο να βρίσκετε μπροστά. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήσαμε δυο ανεξάρτητους χώρους.

Ανοίγουμε την έξοδο Α.

https://goo.gl/photos/GkwZVSkhsSjbkfoW8



Οι συλλέκτριες που θα βγουν από την έξοδο Α, όταν επιστρέψουν από την συλλογή τους, θα μπουν από την κυρία είσοδο. Έτσι θα ενσωματωθούν στην κάτω κυψέλη.


Τρις μέρες μετά, όταν οι συλλέκτριες του πάνου ορόφου συνηθίσουν την έξοδο Α, αυτή κλείνει και ανοίγει η έξοδο Β και η είσοδο α.



 

 Και πάλι οι συλλέκτριες του πάνου ορόφου οδηγούνται στους κάτω ορόφους. Από τα βασιλοκέλια που έχουν δημιουργηθεί στο ορφανό μέρος της κυψέλης, κρατάμε τα δυο μεγαλύτερα. Τα υπόλοιπα καταστρέφονται.
Την δέκατη τρίτη μέρα κλείνουμε την έξοδο Β και ανοίγουμε την είσοδο β και την έξοδο Γ. Η έξοδο Γ θα μείνει πλέων ανοιχτή για να βγει η βασίλισσα για το ταξίδι σύζευξης.

  Γιαυτό θα πρέπει να τοποθετήσουμε μια μια ευδιάκριτη σανίδα πτήσης, που θα διευκολύνει την βασίλισσα στον εντοπισμό της εισόδου κατά την επιστροφή της.

 Αφού επιστρέψει η γονιμοποιημένη πια βασίλισσα, το μελίσσι έχει δυο βασίλισσες. Μια νέα στον πάνω όροφο και την παλιά στον κάτω. Αφήνουμε το μελίσσι ετσι μέχρι να δυναμώσει η επάνω κυψέλη. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα δημιουργήσουμε μια νέα κυψέλη, απομακρύνοντας τον πανό όροφο ή αν θα αντικαταστήσουμε την παλιά βασίλισσα με συνένωση του πάνου ορόφου.(Αφού πρώτα απομακρύνουμε την παλιά βασίλισσα)
Με τον τρόπο αυτό έχουμε καταστείλει κάθε τάση για σμηνουργία. Το αποτέλεσμα δε είναι ότι διατηρούμε μια δυνατή κυψέλη η οποία θα πάει στην επόμενη ανθοφορία με πολλές αξιώσεις. Επιπλέον έχουμε και μια παραφυάδα με νέα βασίλισσα, την οποία είτε την κρατάμε για αύξηση είτε την συνενώνουμε με την παλιά για να ανανεώσουμε την βασίλισσα και να αυξήσουμε τον πληθυσμό ακόμα περισσότερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου